vineri, 20 decembrie 2013

Cum se face Betonul amprentat?

A. Pregatirea suprafetelor pentru turnarea betonului:
In functie de suprafata de turnare si a modului in care se prezinta aceasta initial pot fi efectuate mai multe pregatiri dupa cum urmeaza: decopertare, incarcare cu pamant sau balast si nivelarea terenului, tasare cu tasatoare mecanice, ridicarea gurilor de canal la nivelul de turnare al noului pavaj, trasarea cotelor si a pantelor de turnare a betonului, montarea plaselor de armatura, cofrarea suprafetelor de turnat, stabilirea necesarului de beton in functie de suprafata si grosimea de turnare.
In interiorul format de cofraje se va turna betonul, intr-o grosime in functie de suportul existent: pe beton deja existent se va turna in strat minim de 5-6cm grosime, iar pe suport pamant tasat sau balast se va turna in strat minim de 10cm grosime.
B. Pregatirea betonului.
Se foloseste un anumit tip de beton furnizat de statiile de betoane, adus cu cifa. Armarea suplimentara a betonului cu fibre de polipropilena elastice, pentru prevenirea aparitiei fisurilor in procesul de intarire a betonului.
Fibrele de polipropilena au rolul de a asigura betonului elasticitate si rezistenta la ciclurile inghet/dezghet evitandu-se aparitia fisurilor crescand totodata gradul de impermeabilitate. De asemenea asigura o uscare unifoma si progresiva rezultând astfel o masa compacta de beton, foarte rezistenta. Cele 600g de fibre la un metru cub de beton asigura ranforsarea acestuia atat in interior cat si la exterior, pe margini si la suprafata facandu-l foarte rezistent la actiunile factorilor climaterici si a altor agenti externi (acizi, lovituri, abraziuni, etc.).
C. Realizarea pavajului din beton amprentat
1. Manipularea, intinderea, nivelarea si finisarea betonului.
Manipularea betonului se face dupa caz: direct din cifa, daca accessul ne permite, cu pompa sau transportat in roabe. Se tuarna betonul pe cofrajul format in prealabil, se intinde si se trage la dreptar pe cotele finale stabilite. Se formeaza astfel o suprafata plana si fara denivelari pentru a putea fi amprentata.
2. Se aplica colorantul intaritor (cca. 3 kg/mp)
Colorantul intaritor se aplica pe suprafata betonului crud (praf - de mana). Acesta are un dublu rol: acela de a colora betonul dar si de a crea un strat foarte dur - strat de uzura - rezistent 100% la actiunea UV. In fapt materialul reprezinta o mixtura de ciment, agregate dure, aeditivi si pigmenti stabili UV, acesta fiind disponibil intr-o variata paleta de culori.
3. Finisarea suprafete colorate.
Dupa aplicarea colorantului se purcede la o etapa ampla de finisare cu scule special create pentru realizarea betonului amprentat. Cu palete speciale (cu prelungitoare, daca este cazul) se scliviseste suprafata betonului proaspat colorat pana la obtinerea luciului betonului (efectul de oglinda).
4. Pre-amprentarea
Dupa ce "betonul a tras" atat cat sa tina greutatea unui om dar sa ramana urme pe suprafata acestuia se trece la aplicarea decofrantului (praful antilipire). Acesta se aplica peste colorantul intaritor si este necesar atat pentru a putea fi aplicate matritele fara a se lipi de suprafata betonului colorat, dar si pentru a stabiliza culoarea de baza, avand in unele cazuri un efect de patinare (invechire) al acesteia. Aplicarea decofrantului poate fi facuta atat inainte cat si concomitent cu amprentarea propriu-zisa.
5. Amprentarea betonului.Amprentarea se executa cu matrite speciale, dintr-un cauciuc special, care puse una in prelungirea alteia dau impresia de textura continua si omogena. Vezi sectiunea modele amprentat.
6. Efectuarea rosturilor de dilatare (se realizeaza la aprox. 12-24h dupa turnare).
Rosturile de dilatatie ale betonlui se efectueaza dupa intarirea betonului. Acestea se realizeaza practic prin taierea betonului (latimea taieturii este de 2-3mm) in suprafete de 9-16mp in cazul platformelor, si liniar din 4 in 4m in cazul aleilor.
7. Spalarea pavajului (se realizeaza la aprox. 12-24h dupa turnare)
Dupa efectuarea rosturilor de dilatare, suprafata se spala cu apa sub presiune (masini de spalat cu apa), pentru indepartarea tuturor impuritatiilor si pregatirea suprafetei pentru impermeabilizare prin lacuirea finala.
8. Aplicarea a doua straturi de rasina acrilica de protectie (protectie patare la uleiuri si acizi, protectie suplimentara apa)
Lacul acrilic, care se aplica dupa spalarea pavajului din beton amprentat, se transforma dupa uscare într-o pelicula dura, cu rol protector, stabila la actiunile UV si la infiltratiile de apa.

Urmareste acest clip video si vezi cum se face betonul amprentat:

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu