vineri, 27 decembrie 2013

Cum se face o plata?

Plati si cont de salariu
Contul bancar permite efectuarea de plati, prin completarea unui ordin de plata. Acesta poate fi depus in format fizic la ghiseu sau in format electronic, prin serviciul de internet banking si mobile banking.

Ordinul trebuie sa fie completat cu:

-     numele platitorului si codul IBAN al contului din care se face plata,
-    suma ce urmeaza a fi transferata
-    numele beneficiarului si codul IBAN al contului in care se incaseaza banii,
-    o descriere a motivului pentru care se face plata. Spre exemplu, daca se initiaza un ordin de plata pentru achitarea unei facturii, se vor inscrie numarul facturii sau codul de abonat, pentru ca furnizorul sa stinga datoria corespunzatoare.

Contul curent permite clientilor sa efectueze plati electronice, fara a mai retrage numerar. In acest mod, banca va retine o suma de bani din cont si o va vira in contul bancar indicat, denumit contul beneficiarului.
Inainte de face o plata, verificati intotdeauna daca beneficiarul nu are cumva un cont deschis la aceeasi banca, caz in care plata se numeste intrabancara. Avantajul este ca veti plati comisioane mai mici pentru efectuarea platii sau chiar deloc.

Daca beneficiarul are cont deschis la alta banca, plata se numeste interbancara. Platile interbancare sunt ceva mai scumpe, insa mult mai ieftine decat o operatiune in numerar. In acest caz, circuitul banilor este mai complex:

-    banca platitorului retine banii din contul curent si trasmite ordinul de plata catre o casa de compensare
-    casa de compensare aloca transferurile la nivel agregat intre banci
-    banca platitorului incaseaza banii si aloca suma platita in contul clientului.

Platile in lei de valori mici sunt compensate prin intermediul TransFond (pentru sume de pana la 50.000 lei), durata operatiunii fiind de maxim 1 zi. Sumele de valori mari (peste 50.000 lei) sunt compensate de BNR, operatiunea realizandu-se in aceeasi zi. Pentru aceste servicii, casele de compensare solicita bancilor un comision modic – 0,51 lei/operatiune la TransFond si 6 lei/operatiune la BNR.

Aceste comisioane sunt transferate clientilor de catre banci, care adauga la randul lor noi comisioane. In functie de politica fiecarei banci, aceste comisioane sunt evidentiate separat sau cumulate intr-unul singur.

Sursa: www.conso.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu